WAT IS YOGA?

Yoga is op een zachte manier je lichaam in beweging brengen. Een afwisseling van lichamelijke inspanning en ontspanning in combinatie met adembeoefening, zodat het denken tot rust gebracht kan worden. Yoga is prestatieloos, iedereen doet yoga op zijn eigen manier.

 

Tijdens een yogales doe je allerlei oefeningen (asana’s), waarbij de aandacht is gericht op de ademhaling. De oefeningen worden een aantal ademhalingen aangehouden of de oefeningen zijn vloeiend. Tussen, maar ook tijdens de oefeningen is er tijd om bewust te worden van wat er gevoeld en gedacht wordt. Met als leidraad de ademhaling. Lichaam en geest gaan samen volgens de yoga filosofie. Door de oefeningen die we tijdens de lessen doen, ontstaat er meer ruimte in het lichaam. Spieren worden soepeler, spanningen verminderen, waardoor je energie toeneemt en gaat stromen. Wanneer het lichaam meer ruimte ervaart en zich vrijer voelt, zal de geest/het denken hierin mee gaan. Wanneer er meer rust wordt ervaren in het denken, zullen stress, pijn, verdriet en zorgen gemakkelijker te verwerken zijn en wellicht verzachten.

 

WAT BETEKENT YOGA?

Yoga is een eeuwenoude oosterse leer die tot op de dag van vandaag nog altijd actueel is. Yoga helpt je balans in je leven te brengen, waardoor je je lichamelijk en geestelijk vitaal voelt.

 

Je ontwikkelt en vergroot je bewustzijn van alle aspecten van jou als mens. Hierdoor voel je je fitter, blijer, liefdevoller ten opzichte van jezelf en iedereen in je omgeving. Kortom, met Yoga verbeter je je algehele gezondheid.

 

Het woord YOGA is afgeleid van het Sanskriet woord “YUJ”. Dit heeft verschillende betekenissen zoals (ossen- of paarden) juk, verbinding maken en in evenwicht brengen. Een juk is aan de ene kant een werktuig om lasten te verlichten en aan de andere kant helpt het je om verbinding te maken tussen twee lasten en daarin evenwicht te zoeken. Je kunt yoga zien als een manier om lichter in het leven te staan, waardoor je beter in staat bent om evenwicht te vinden en in balans te komen. De oefeningen helpen je hierbij.